Tippek a biztonságos téli vezetéshez

TIppek a biztonságo téli vezetéshez - Prémiumautód.hu

A téli, hideg időjárás érkezésével sokkal jobban oda kell figyelni a biztonságos vezetésre, mint az év többi időszakában. Csúszós utak, havazás, ónos eső és még mennyi minden befolyásolhatja járművünket, illetve vezetési stílusunkat. Ezért most hoztunk néhány tippet, melyek betartásával garantálható a biztonságos közlekedés.

TIppek a biztonságos téli vezetéshez - Prémiumautód.hu

Az első és legfontosabb a jó téli gumi! – A biztonság alapja először is a megfelelő téli abroncsok minősége és állapota. A nyári vagy négyévszakos autógumikat feltétlen felejtsük el, mert nem nyújtanak olyan biztonságot, mint a téli abroncsok, amik sokkal jobban tapadnak a havas, jeges és csapadékos utakon. Ha szeretnél még többet megtudni, korábbi blogcikkünkben összeállítottunk egy téli gumi kisokost, amelyben a legfontosabb tulajdonságokat szedtük össze.

Mindig ellenőrizzük a tapadást! – Amennyiben megfelelőek a téli abroncsok, a tapadást is mindig le kell ellenőrizni. Ahogy engedi a forgalom, egyenes útvonalon határozott fékezéssel tudjuk kideríteni, hogy mennyire tapad az út.

Tippek a biztonságos téli vezetéshez - Prémiumautód.hu

A kényelmes viselet is sokat számít! – A téli időszakban is komfortos legyen a kormány mögötti mozgás, így a kabátot, overált, sálat, kesztyűt mindenképp felejtsük el autóvezetés közben. Illetve különböző lábbelik, mint a strandpapucs, magassarkú egyáltalán nem alkalmas vezetéshez, mert gátolhatja a pedálkezelést. Valamint beszálláskor mindig verjük le a lábbelinkről a havat, hókását, mert az emiatt síkossá vált pedálról könnyebben lecsúszik a lábunk, ami rendkívül balesetveszélyes.

Legyünk óvatosak! – Létfontosságú, hogy a rossz időjárási feltételek között vezessünk sokkal körültekintőbben és nyugodtan. Tartsunk mindig elegendő követési távolságot az előttünk lévő autóktól – inkább kicsit többet, mint először gondolnánk. A zavartalan látás érdekében pedig figyeljünk arra, hogy legyen tiszta a szélvédő, az ablakok, a visszapillantó tükrök, és ha van, akkor a tolatókamera is. Persze nemcsak látnunk, hanem nekünk is látszani kell az előttünk álló csapadékos, sötét időben. Indulás előtt ellenőrizzük a világítást és nézzük meg az ablaktörlőket is, hogy nem csíkoznak-e, mert adott esetben akár a szélvédőt is összekarcolhatják.

Mindig tájékozódjunk! – A hosszabb utazások előtt mindig tájékozódjunk az időjárásról, az útviszonyokról, az esetleges útlezárásokról. Ilyenkor nem érdemes rutinszerűen közlekedni. Külföldi kirándulás esetén pedig nézzünk utána, hogy kötelező-e a hólánc az országban, ahova megyünk.

Körülményeknek megfelelő sebességválasztás! – Fontos, hogy mindig az útviszonyoknak és az időjárásnak megfelelően válasszunk tempót. Szakadó hóesésben, ködben vagy ónos esőben semmiképp se maxoljuk ki a sebességhatárt. Számoljunk a rossz látási viszonyokkal és azzal, hogy a fékút a sebességgel négyzetesen nő. Csúszós úton eleve jelentősen hosszabb fékút adódik, ezért különösen fontos figyelni arra, hogy ne hajtsunk túl gyorsan, legyen időnk és helyünk megállni egy hirtelen felbukkanó akadály előtt.

Tippek a biztonságos téli vezetéshez - Prémiumautód.hu

Óvatosan a kamionokkal! – A nehéz tehergépjárművek kerekei nagy mennyiségű havat gyűjtenek össze télen, amelyek előbb-utóbb leesnek a járműről. Ezért nélkülözhetetlen a kellő követési távolság meghagyása, hogy legyen időnk reagálni. Veszélyes rámenni a jégtömbökre, de csúszós úton még veszélyesebb, ha a kormányt rángatva hirtelen próbáljuk kikerülni az akadályt.

Mit tegyünk, ha megcsúszik az autó? – Sok vezető félelme, ha csúszós úton kipördül és elveszíti az uralmat az autó felett. Egy kis gyakorlással és némi odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük ezt a veszélyt. Ha az első kerekek elindulnak keresztbe az úton, ne akarjunk rögtön fékezni. Finoman szálljunk le a gázról, egyenesítsük ki a kormányt, hogy a kerekek visszanyerjék a tapadásukat. Ha az autó hátulja indul meg, úgymond kitör, akkor a kitörés irányába kell fordítani a kormányt, hogy a tapadást visszanyerjük. Ha ellentétes irányba fordítjuk a kormányt a gépjármű megpördül a tengelye körül. Mindig nézzük meg, hogy hová szeretnénk irányítani az autót, ez segíteni fog, hogy a megfelelő irányba menjen.

Tippek a biztonságos téli vezetéshez - Prémiumautód.hu

Végül pedig legyen az autóban mindig elég üzemanyag, takaró, víz és élelem! – Ha útnak indulunk rendkívül figyeljünk arra, hogy ne centizzük ki a tankolást. Mivel, ha nincs elég üzemanyag, nem tudunk fűteni az autóban. Illetve célszerű, ha van az autóban egy kis „túlélőcsomag” télen, pokróc, harapnivaló és víz.