Téli gumi kisokos

Téli gumi kisokos - Prémiumautód.hu

Beköszöntött a hideg téli időjárás és a hőmérséklet tartósan 7 °C alá esett, ami a nyári gumik lecserélését is jelenti. Mivel rengeteg tévhit kering a téli gumikkal és azok használatával kapcsolatban, ezért úgy döntöttünk, összegyűjtjük a legfontosabb információkat és tudnivalókat a témában, hogy felkészülten vághass neki ennek a télnek!

Különbség a téli és nyári gumi között – Először nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi is az eltérés a téli és nyári abroncsok között. A téli guminak különösen jól kell tapadnia a téli útviszonyokhoz mérten, legyen szó ónos esőről vagy havazásról, latyakos vagy olvadt havas útról és persze ne feledkezzünk meg a csúszós lejtőkről sem. Pontosan emiatt, a téli abroncsoknak robosztusabb a felépítése, a rengeteg sűrű és apró lamelláknak köszönhetően kiváló a tapadása, amelynek a fékezésnél is óriási funkciója van. Ami még jelentősen fontos, az a vízelvezetés. Télen nem csak az egyszerű csapadékra kell gondolni, hanem a sáros és olvadt hóra is, amelyet szintén el kell vezetni.

Téli gumi kisokos - Prémiumautód.hu

Ezzel szemben, ami a nyári gumikat illeti, futófelületük olyan kialakítású, hogy az alkalmas legyen a nyári száraz és csapadékos időjárásnak is, valamint megfelelően tapadjon a meleg aszfalton. Egy jó nyári abroncs nem teljesen bordázott, mivel akkora tapadásra nincs szükség, mint a téli gumiknál. Viszont, rendkívül fontos az oldalirányú csatornák megléte, amelyek sok csapadék esetén képesek elvezetni a vizet.

A téli és a nyári autógumik legnagyobb különbsége még az összetétel, hiszen a téliben van egy olyan plusz tulajdonság, amitől sokkal jobb a tapadása és ez nem más, mint a szilika. Ez azt jelenti, hogy az abroncs télen, a hideg időjárásban sem lesz merev és megmarad a tapadás.

Téli gumi kisokos - Prémiumautód.hu

A téli és nyári abroncsokon kívül vannak még a négyévszakos gumik, amelyeket úgy alakították ki, hogy egész évben használhatók legyenek. Viszont ez nem teljesen igaz. Tény, hogy a négyévszakos gumiabroncsban megtalálhatók a nyári- és téligumi jellemzői, azonban nem teljes mértékben. Nem fognak teljes mértékű biztonságot adn, hiszen nem tudnak 100%-ban megfelelni a különböző időjárási viszonyoknak. Ezért a négyévszakos autógumikat inkább csak ideiglenesen használjuk. Sokkal biztonságosabb, ha az évszaknak megfelelően gumicserét végzünk. A téli gumira az átállás november környékén esedékes, amikor a hőmérséklet tartósan 7 °C alá esi. A nyári gumira történő visszaállás pedig március környékén szokott megtörténni, amikor tartósan 7 °C felé megy a hőmérséklet. Viszont nehéz eldönteni, hogy mikor optimális a csere, mivel már volt arra is példa, hogy március közepén leesett a hó.

Téli gumi kisokos - Prémiumautód.hu

Téli gumi ellenőrzése és vásárlási tanácsok – Amennyiben elővesszük az előző évi gumikat, a profilmélységet alaposan le kell ellenőrizni. Ezen kívül, érdemes megvizsgálni a kétséges szálhúzódásokat, valamint az eltérő kidudorodásokat. Ha úgy érezzük, hogy már nem alkalmas, nem biztonságos az abroncsgumi használata, mindenképpen vigyük el szakemberhez vagy vásároljunk új autógumikat.

Téli gumi kisokos - Prémiumautód.hu

A téli gumi vásárlánál fontos figyelembe venni az autót is, nem csak gumit, hogy egymáshoz passzoljanak, harmóniában legyenek egymással. Az abroncsok jó tulajdonságai akkor lesznek rendkívül láthatók, ha hozzáillő autón vannak. Vagyis prémium gumit felesleges régi autóra vásárolni, mivel nem lesznek érzékelhetők a jó tulajdonságai. Ha pedig nagyon jó, és új autóra régebbi gumit használunk, azzal pedig az autó teljesítményét fogjuk rontani. Erre feltétlenül oda kell figyelni.

A téli gumi szerelése – A téli gumi felszerelése előtt mindenképpen ellenőriztessük az autó futóművét, lengéscsillapítóját és kormányművét. Ha rosszul van beállítva, az nem fog jót tenni a téli gumiknak. Fontos, hogy a felszerelést csak is erre szakműhelyben végeztessük és kérjük a szelepek cseréjét is. Kifejezetten fontos, hogy az abroncsokban megfelelő maradjon a nyomás használat közben is.

Végül, mire is figyeljünk a téli gumi használatánál – Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen ellenőrizzük az abroncsok állapotát és futófelületi mintázatának magasságát. Tanácsos a vízre felúszás elleni védelem is, illetve a fékezési tulajdonságok megőrzése érdekében a téli gumikat már a minimális mintázati magasság elérése előtt érdemes új gumira cserélni.

Azonban a legtöbb és legdurvább külső hatásoknak a téli időszakban vannak kitéve a gumiabroncsok. A hideg, jeges, havas és latyakos utak mind a téli gumi ellen dolgoznak.  A téli időszakban fokozottan vegyük figyelembe a megváltozott hőmérsékleti és útviszonyokat. Ha szükséges, csökkentsük járművünk motorjának teljesítményét annyira, hogy másnap minden gond nélkül ismét útnak indulhassunk. Végül a legfontosabb, hogy a jó téli gumik mellé az összeszedett fej és az előretekintő gondolkodásmód létfontosságú!