A FULL ÉS PLUG-IN HYBRID AUTÓK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG

A PLUG-IN ÉS FULL HYBRID AUTÓK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG

A világ első működőképes teljes értékű hibrid autóját 1900-ban készítették. Ez volt a Lohner-Porsche Semper Vivus, melyben akkumulátorok, villanymotorok és benzinmotorok is helyet kaptak és ez az autó tisztán elektromosan is képes volt suhanni.

Innen egy nagy ugrással jutunk el 2017-be, amikor is hazánk útjain kisautóktól kezdve, nagyobb családi autókon át a szupersportkocsikig rengeteg féle járművön felbukkan a hibrid jelzés. Ezek közül valamelyiken még zöld rendszám is látható, de hogy pontosan mely hibridekre tehető fel a jelzés, azt nagyon kevesen tudják. Mint ahogy a hibridek közötti alapvető különbségekkel sincsennek sokan tisztában. Ezért most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a hibrid járművekről.

A FULL ÉS PLUG-IN HYBRID AUTÓK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG

Mi az a hibrid autó?

Olyan, elsődlegesen robbanómotoros jármű, amiben a hajtást elektromotor(ok) is segítik. Az autó egy kis kapacitású akkumulátorban tárolja a regeneratív fékezéskor termelt energiát, amit gyorsításkor vagy folyamatos haladáskor is fel tud használni az autó hajtására. A hibrid autók egy része képes tisztán elektromos üzemben is menni néhány km-t, de van olyan modell is, amiben az elektromotorok csak a gyorsításhoz szükséges energiatöbbletet biztosítják. A hibridautó jellemzően kevesebb fosszilis eredetű üzemanyagot fogyaszt, mint a csak belsőégésű motorral rendelkező, ezért környezetbarátnak tekintik, de nézzük meg hogy milyen típusú hibrid autók vannak.

Full Hybrid

Kezdjük a legalapvetőbb, legrégebbi rendszerrel, a full hibriddel, avagy a sima hibriddel. Ilyen autók hosszú ideje vannak az utakon, a Prius a kétezres évek elején robbant be, majd kicsivel később más modellek is népszerűek lettek. A rendszer a fékenergiából nyeri az energiát az akkumulátorba, aminek segítségével, azonban csak 1-2 kilométert, az autó használható kizárólag elektromos üzemmódban. Az akkumulátor mellett jellemzően egy kisebb benzinmotor kap helyet, a kettő pedig egymást kiegészítve működik, így biztosítva az alacsony fogyasztást és csendes működést.

Full Hybrid

A full hibrid rendszer képes az autót teljes mértékben elektromosan is mozgatni. Ha csak át kell vele parkolni egyik helyről a másikra, azt meg tudjuk tenni a benzinmotor beindítása nélkül is. De képes akár autópályás tempónál is csupán a villanymotor hajtani (főként lejtőn, sebesség tartásakor, tehát kis energiafelvétel esetén, de a benzinmotor olyankor sem dolgozik).

Manapság rengeteg ilyen autó van az utakon, viszont új modelleket nem igazán mutatnak be hagyományos hibrid technológiával, ugyanis a helyét átvette a plug-in hibrid.

Full Hybrid

Full hybrid autók például: Audi Q5 hybrid, Audi A6 hybrid, Audi A8 hybrid, BMW ActiveHybrid 3, BMW ActiveHybrid 5, Mercedes-Benz ML 450 Hybrid, Porsche Panamera Hybrid, Porsche Cayenne Hybrid

Plug-in Hybrid

A plug-in hybrid electric vehicle (PHEV), vagyis konnektoros (háztartási hálózatról tölthető) hibrid villanymotort és belsőégésű motort tartalmazó párhuzamos, soros vagy vegyes, teljesen hibrid autó. Ezekbe a járművekbe általában kétszer-háromszor nagyobb kapacitású akkumulátorcsomag kerül, mint a normál hibrid autókba és a töltésről akár otthon, akár nyilvános töltőhelyeken maga a sofőr is gondoskodhat. Az akkumulátor a közönséges elektromos hálózat konnektorához csatlakoztatva feltölthető, és akkor nem kell a jármű saját belsőégésű motorját a töltésre használni.

Plug-in Hybrid

Jellemzően nagyjából 50 kilométer tehető meg vele elektromosan, ami az átlag sofőr számára lehetővé teszi, hogy ha minden nap feltölti az autóját, akkor a hétköznapi közlekedés során kizárólag az elektromotort használja. A plug-in hibrideket jellemzően élvezet vezetni és esetükben hosszú távon is biztosítottnak tűnik az olyan, állam által biztosított előnyök megléte, mint az ingyenes parkolás.

Villanymotorról üzemelve a hibridautó nem bocsát ki káros anyagokat. Igaz, az erőművek legtöbbször szennyezik a környezetet, de már annak is megvan az az előnye, hogy nem a sűrűn lakott városok levegőjét szennyezzük.

Plug-in Hybrid

Plug-in hibrid autók például: BMW 530e, Audi Q5, Audi A6, Audi A8 L 60 TFSI e, Mercedes-Benz S 560 e

A full hibrid és a plug-in hibrid (PHEV) közötti különbség az, hogy a full hibrid jármű akkumulátorát kizárólag regeneratív fékezéssel vagy a belső égésű motorral töltik, míg  plug-in hibrid nagyobb meghajtó akkumulátora külső áramforrásról szintén feltölthető. Ennek eredményeképpen a villamos energiát általában 50 kilométerre tudják fedezni anélkül, hogy be kellene indítani a belső égésű motort. Ez különösen fontos előnyt jelent a városközpontokban. Ennek a rendszernek az egyik jelentős következménye, hogy a fentiekben ismertetett hibridtechnológiák közül a legkisebb CO2-kibocsátást eredményezi.

Plug-in Hybrid

Zöld rendszámjelzés

A jelenleg érvényben lévő hazai szabályozás szerint zöld rendszámot csak azok a hibridek kaphatnak, melyek külsőleg tölthetők (plug-in hybrid) és tisztán elektromos üzemben minimum 25 kilométert el lehet velük autózni. Az új elektromos autókra érvényes 1,5 millió forintos állami támogatás semmilyen hibridre sem vehető igénybe, de a zöld rendszám által biztosított előnyök így is jelentősek. Nincs regisztrációs adó és vagyonszerzési illeték, nulla forint a teljesítményalapú gépjárműadó, és cégautóadót sem kell fizetni. Ezenkívül minden városban ingyenes a parkolás.